Alternatywy dla drewnianych stolnic

Silikonowe, drewniane, bambusowe. Dziś wybór stolnic jest bardzo duży. Różnią się między sobą wielkością, materiałem oraz dodatkowymi funkcjami, które mogą pełnić. Odmienne są też ich właściwości, które zależą przede wszystkim od materiału, z jakiego zostały wykonane. Choć wszystkie doskonale sprawdzają się do wyrabiania i wałkowania ciasta oraz lepienia pierogów i klusek, subtelne różnice między nimi sprawiają, że skłaniamy się do wyboru konkretnego produktu.

Rozterki, jakie możemy dzisiaj przeżywać przy wyborze stolnicy, obce były naszym mamom i babciom. Tradycyjna drewniana stolnica obecna była wtedy w każdym domu. Nowości takie, jak stolnica bambusowa i silikonowa wprowadzone zostały znacznie później. Dziś szeroki wybór akcesoriów kuchennych wymaga od nas lepszego poznania każdego z produktów tak, by kierując się posiadaną wiedzą, móc wybrać ten, który najlepiej sprosta naszym oczekiwaniom.

O ile właściwości stolnic drewnianych zostały dość dokładnie poznane (mieliśmy na to kilkadziesiąt lat, kiedy to użytkowane były w naszych kuchniach), o tyle charakterystyka stolnic silikonowych i bambusowych jest znacznie mniej znana. W niektórych kuchniach produkty te zdążyły już zagościć na stałe, w innych nadal królują stolnice drewniane.

Stolnica bambusowa

Stolnice bambusowe na pierwszy rzut oka bardzo przypominają stolnice drewniane. Nie są jednak wykonane z drewna, a ze sprasowanej trawy bambusowej. Materiał oraz sposób wykonania sprawiają, że charakteryzują je bardzo pożądane w kuchni właściwości.

Stolnice bambusowe są solidne, trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Deska bambusowa, z której są wykonane, jest znacznie twardsza od drewna. Dzięki temu stolnice bambusowe doskonale sprawdzają się do krojenia i siekania różnych produktów spożywczych. Co ważne, nie tępią przy tym noży.

Od desek drewnianych odróżnia je to, że w znacznie mniejszym stopniu nasiąkają wodą i szybciej wysychają. Dzięki temu mniejsze jest też ryzyko rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów. Różne rozmiary desek bambusowych sprawiają, że część z nich (mniejsze modele) użytkowana jest również jako deski do krojenia.

Stolnica silikonowa

Od stolnic drewnianych i bambusowych odróżnia je to, że są bardzo elastyczne. Bardzo dobrze sprawdzają się w kuchniach o niewielkim metrażu. Po użyciu można je wyczyścić, zwinąć w rulon i schować do szafki. Pozostawione na blacie z powodzeniem posłużą jako podkładka pod gorący garnek.

Na stolnicach silikonowych, podobnie jak na bambusowych i drewnianych, można wyrabiać i wałkować ciasto oraz lepić pierogi. Ostrożniej trzeba postępować przy krojeniu i siekaniu. Uszkodzenie silikonu mogłoby oznaczać zniszczenie stolnicy.

Wiele silikonowych stolnic ma dodatkowe funkcje, które stanowią duże udogodnienia. Nie wszystkim jednak będą one potrzebne. Po pierwsze jest to podziałka, która ułatwia rozwałkowanie ciasta do określonych rozmiarów, po drugie możliwość pieczenia właśnie na silikonowej podkładce. Dzięki odporności w szerokim zakresie temperatur nie ma przeciwwskazań ku temu, by bezpośrednio po uformowaniu ciasteczek na silikonowej podkładce wsunąć je wprost do piekarnika, traktując tym samym stolnicę jak formę do pieczenia.

Słowo podsumowania

Dostępność produktów wykonanych z różnych materiałów i charakteryzujących się odmiennymi właściwościami pozwala na lepsze dopasowanie stolnic do wymagań osób, które będą z nich korzystać. Warto jeszcze przed dokonaniem wyboru określonego produktu, jasno określić swoje oczekiwania oraz zakres prac, jakim mają służyć. Dobrym pomysłem może być również zakup dwóch różnych stolnic, które stworzą znacznie szersze kulinarne możliwości w Twojej kuchni.

Ocena

Leave a Reply

CommentLuv badge