Blacha do pizzy – domowe pieczenie

Pizzą zajada się każdy. Niezależnie od miejsca na świecie, pory roku czy okazji, pizza należy do jednych z naszych ulubionych dań. Mamy możliwość kosztowania najróżniejszych smaków, a tę pizzę, która podbija nasze podniebienia, zaczynamy chętnie robić w domu. Wystarczy piekarnik i odpowiednia blacha do pizzy, by cieszyć się smakiem samodzielnie dobranych składników. Jaka zatem powinna być blaszka do pizzy?

Chrupiąca, pachnąca i pyszna

Doskonale wiemy, że te najwyśmienitsze pizze pieczone są w piecach kamiennych. Takich warunków niestety nie jesteśmy w stanie stworzyć w domowej kuchni. Jeśli jednak postaramy się o dobry przepis, ulubione składniki, a przede wszystkim wysokiej jakości blachę, to z pewnością nasza pizza będzie równie smaczną i zaskoczy gości.

Blacha do pieczenia pizzy ma najczęściej okrągły kształt i nierzadko oferuje perforowaną powierzchnię. Takie wykonanie gwarantuje lepszy obieg powietrza, a co za tym idzie, lepiej upieczoną pizzę. Poza tym można liczyć na specjalną powłokę nieprzywierającą. Spód pizzy nie przypali się, ale będzie odpowiednio przyrumieniony. Ciasto należycie wyrośnie nie racząc nas zakalcem. Poza tym zdjęcie pizzy z blachy nie będzie stanowić najmniejszego problemu, bo łatwo odejdzie od blaszki.

Różne formy, różne właściwości

Na rynku znaleźć możemy różne wykonania blach, które nadają się do wypiekania pizzy domowej. W formach przeznaczonych do pizzy najczęściej stosowana jest stal oksydowana. Tańsza opcja, choć zdecydowanie trudniejsza do utrzymania w czystości. Ponadto takie wykonanie może uraczyć nas rdzą i nalotem na pieczonej pizzy.

Stal, którą zaczęto wykorzystywać do form, przeznaczonych do pieczenia pizzy, ma jednak sporo plusów. Jej zaletą jest przede wszystkim bardzo dobre przewodzenie ciepła, co w przypadku pizzy ma duże znaczenie. Można uzyskać lepsze, puszyste ciasto. Pieczenie odbywa się dość szybko. Nie brakuje jej również uniwersalności, bo o ile wybierzemy nie okrągłą, a prostokątną, to z powodzeniem przyrządzimy na niej bagietki czy mięso.

Droższe i trudniej dostępne, ale pod względem właściwości zdecydowanie lepsze, jest rozwiązanie w postaci form ze specjalnego stopu aluminium. Takie produkty wykazują dużą trwałość i są stosunkowo łatwe do utrzymania w czystości. Nie zachodzą rdzą, a przed samym myciem z powodzeniem można je zostawić namoczone, by łatwiej pozbyć się resztek ciasta.

Domowym sposobem

Rynek jest na tyle bogaty, by każdy mógł znaleźć blachę, która będzie mu odpowiadała. Nie tylko pod względem rozmiarów czy kształtów, ale i właściwości oraz łatwości utrzymania w czystości. Różne są ceny, bowiem materiały służące do wykonania blach, na których idealnie piecze się pizze, to odmienne właściwości.

Jeśli budżet na to pozwala, warto przetestować kilka produktów. Sprawdzić, na którym wychodzi lepsze ciasto. Która z blach jest dla nas bardziej komfortowa w użytkowaniu. Ostatecznie wybierając tę jedną, dzięki której domowe pizze zawsze będą smaczne i udane.

Ocena

Leave a Reply

CommentLuv badge