Idealne blachy do pieczenia ciast, czyli jakie?

Wybór produktów i akcesoriów, które służą nam pomocą przy pieczeniu ciast, jest coraz szerszy. Podstawę, bez której nie istnieją wypieki, stanowią blachy do pieczenia. Okrągłe, kwadratowe i prostokątne. Z przykrywami, wyjmowanym dnem czy zdejmowaną obręczą. Ceramiczne, szklane, silikonowe i z blachy ocynkowanej. Jak tu się odnaleźć? Każde wykonanie ma swoje mocne oraz słabe strony. Do tego każde z nich decyduje o tym czy nasze wypieki będą doskonałe, a czas spędzony na przyrządzaniu – komfortowym.

Wypieki na medal!

Formy stosowane w piekarnikach różnią się wieloma elementami. Kolorystyką, która informuje między innymi o tym, w jakich piekarnikach mogą być użytkowane konkretne blachy. Innym razem kolor, a do tego nadruki czy zdobienia, to możliwość wyboru naczyń do pieczenia, które sprawdzą się nie tylko w piekarniku, ale i postawione tuż przed gośćmi. Do tego jest jeszcze cała gama kształtów i rozmiarów.

Naszą uwagę zwracają już nie tylko tradycyjne blachy do pieczenia ciast, ale również te nowoczesne, czyli wykonane z silikonu. Do tego wcześniej wspomniane naczynia ceramiczne i szklane. Jeśli w naszej kuchni mamy równie duży wybór form, z pewnością przyjdzie zmierzyć się z sukcesem, nie tylko podczas pieczenia ciast.

Nowoczesne alternatywy

Ceramiczne, szklane czy silikonowe formy-naczynia mają wiele atutów. Spośród dostępnych rozwiązań są najbardziej estetycznymi. Wręcz eleganckimi, dzięki czemu nie musimy naszych ciast lub dań przekładać na odpowiedni talerz tuż po wyjęciu z piekarnika. W ceramicznych i szklanych naczyniach nasze wypieki prezentują się wyjątkowo i z powodzeniem naczynie stanowić będzie również ozdobę stołu.

Szklane propozycje to także atut, który wykorzystamy już na etapie pieczenia. Przez transparentne szkło dokładnie widzimy proces pieczenia. Jesteśmy w stanie ocenić czy nasz wypiek jest już gotowy, a może pieczone mięso potrzebuje, by podlać je wodą? Nie otwieramy piekarnika, by skontrolować stan naszych pieczonych dań. Nie tracimy na temperaturze, a co za tym idzie, nie wydłużamy czasu pieczenia.

Największą zaletą silikonowych form jest to, że bez problemu wytrzymują nie tylko wysokie, ale i niskie temperatury. Pod tym względem wygrywają, bo żaden inny produkt nie nadaje się do zastosowania w zamrażalniku.

Na każdą kieszeń

Różnic w cenach nie da się nie zauważyć. Najtańsze są blaszki srebrne, zwykle wykonane z blachy ocynkowanej. Niewiele droższe są formy z powłokami nieprzywierającymi – czarne. Kolejno mamy najdroższe opcje, czyli naczynia silikonowe, ceramiczne i szklane. Tak duża różnorodność pozwala jednak znaleźć produkty, które najbardziej wymagającym będą odpowiadały. Nie tylko pod względem cenowym, ale i kształtu, rozmiaru czy estetyki wykonania.

Ocena

Leave a Reply

CommentLuv badge