Kosz na pieczywo czy inny pojemnik? Doradzamy!

Praktyczny kosz na pieczywo to nie tylko funkcjonalność, ale i piękny wygląd. Koszyki kojarzą nam się z wiejskim klimatem i sielanką. To dlatego chętnie je wybieramy, tuż obok popularnych chlebaków. Na rynku wbrew pozorom pojawia się sporo propozycji, które pozwalają zachować świeżość pieczywa, a przy tym wpisują się w klimat wnętrz kuchennych.

Kosz na pieczywo z filcu? To możliwe

Chlebak znajduje swoje miejsce właściwie w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez specjalnego miejsca, przeznaczonego na świeże pieczywo. Zacznijmy jednak od najbardziej oryginalnych propozycji, czyli koszyków.

Producenci wychodząc naprzeciw naszym oczekiwaniom, tworzą produkty, które zaskakują swoim wyglądem. Kosz na pieczywo z bawełnianym, wyjmowanym wkładem oraz filcowym spodem, jest rozwiązaniem zarówno praktycznym, jak i niezwykle estetycznym. Całość połączona jest zamkiem błyskawicznym, a przechowywać tu można nie tylko pieczywo.

Na stole, gdy przychodzą goście, swoje miejsce może znaleźć tradycyjny koszyk na pieczywo. Wyłożony zdobioną serwetą, by pieczywo nie wyschło, będzie się pięknie prezentował. A chlebaki pozostawmy do kuchennych wnętrz.

Koszyki potrafią zaskakiwać swoją formą. Są urocze i precyzyjnie plecione, zyskują więc również na trwałości. Trzeba o nie zadbać, bo łatwo się kurzą, ale przy należytej pielęgnacji, będą służyć przez długi czas. Można je kupić już za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych, ale i są takie konstrukcje, znanych marek, które będą kosztować ponad sto złotych.

Chlebak zamiast lub oprócz koszyka

Poza koszykiem, wciąż warto postawić na chlebak. Pomieści sporo pieczywa, a nie dopuszczając wilgoci i zanieczyszczeń z powietrza, pozwoli cieszyć się pysznym i chrupiącym pieczywem, przez długi czas.

Do wyboru mamy chlebaki ruchome oraz nieruchome. Te pierwsze są wygodniejsze w codziennym użytkowaniu. Te drugie zaś w dużej mierze spełniają funkcje dekoracyjne, ponieważ bywają bogato zdobione. Nie brak im jednak funkcji użytkowych. Niezależnie od wybranego rodzaju, należy zadbać o odpowiedni system wentylacji. Na przeciwległych ściankach chlebaka powinny znajdować się otwory wentylacyjne. Dzięki temu pieczywo nie będzie wysychać, ale i nie zaatakuje go pleśń.

Chlebaki to także wykonania z różnych materiałów. Do wyboru są drewniane, ceramiczne, ze stali nierdzewnej oraz bambusowe. Z drewna kauczkowego czy też z tworzyw sztucznych. To, który wybierzemy, zależy właściwie od naszych gustów i upodobań. Materiały te świetnie sprawdzają się na chlebaki. Mają zdecydowanie więcej zalet niż wad. Warto jedynie zainteresować się, jak je użytkować czy też, gdzie można je umieścić. Ceramiczny chlebak jest cięższy niż inne materiały, z kolei metalowy nie powinien być narażony na nadmierne działanie promieni słonecznych.

Korzystając z powyższych wskazówek, niezależnie czy wybieramy typowy chlebak, czy kosz na pieczywo, uda się znaleźć produkt idealny. Zarówno pod względem cenowym, jak i oferowanych właściwości.

Ocena

Leave a Reply

CommentLuv badge