Propozycje desek kuchennych dla każdego

Bez deski do krojenia nasza kuchnia nie będzie sprawnie funkcjonować. Jaką jednak deskę zakupić? Obecnie mamy do wyboru wykonania nie tylko drewniane, ale i deski szklane, ceramiczne czy kamienne. Tak naprawdę nie ma reguły, wedle które zadecydujemy o zakupie konkretnego produktu. Możemy jednak przeanalizować własne potrzeby, a do tego dołożyć garść wiedzy odnośnie mocnych i słabych stron poszczególnych wykonań. Czas na podróż po świecie desek kuchennych.

Tradycyjne i uniwersalne

Najczęściej nasz wybór pada na deski drewniane. Uniwersalne, bo można na nich kroić praktycznie wszystkie produkty spożywcze. Poza krojeniem bez problemu ubijemy kotlety, a z dużego kawałka mięsa uzyskamy mniejsze porcje. Na takiej desce możemy również postawić gorące naczynie i służyć nam będzie, jako podstawka.

Drewniane deski do krojenia pozostają w naszych kuchniach bardzo długo. Są podatne na wilgoć, dlatego wymagają dokładnego suszenia, regularnej impregnacji i nie mogą być myte w zmywarce. O ile przyłożymy się do ich pielęgnacji, nie będziemy musieli martwić się o namnażanie bakterii, pojawianie się przebarwień czy pozostawanie zapachów z aromatycznych produktów spożywczych.

Szklane i kamienne – ciekawa alternatywa

Szklane i kamienne deski są higieniczne. Również zastosujemy je, jako podkładki pod gorące naczynia. Ze względu na wysoką estetykę i piękny wygląd wpisują się w zdecydowaną większość aranżacji kuchennych. Możemy bez problemu postawić je na udekorowanym stole, uzyskując w ten sposób oryginalnie podaną potrawę czy przekąski.

Minusem jest podatność na stłuczenia i spora waga. Poza tym tępią tradycyjne noże, stąd wymagają zastosowania ceramicznych, także po to, by wyeliminować ich ślizganie się po gładkiej powierzchni. Jeśli będziemy użytkować ich z należytą dozą ostrożności, posłużą równie długo, co drewniane. Poza tym na plus przemawia odporność na zarysowania oraz niepochłanianie zapachów i kolorów.

Oryginalne propozycje

Poza tymi tradycyjnymi wykonaniami, możemy poszukać oryginalnych produktów – desek. Do wyboru są między innymi deski ceramiczne, które są trwałe i higieniczne. Ponadto łatwo utrzymać je w czystości i bez problemu można na nich ubijać kotlety.

Jeszcze ciekawsza opcja – głównie dla miłośników świeżego i chrupiącego pieczywa – to wersja deski do krojenia chleba, która składa się z dwóch części. Na górnej powierzchni kroimy chleb, ale jej ażurowa konstrukcja sprawia, że do dolnej części w formie pojemnika, trafiają okruchy.

Tak naprawdę w swojej kuchni możemy znaleźć miejsce dla kilku desek. Drewnianych, szklanych czy kamiennych. Są jeszcze te z tworzyw sztucznych, jak i zyskująca na uznaniu propozycja bambusowa. Jeśli znamy już mocne i słabsze strony poszczególnych wykonań, wybierzmy to, które najbardziej przypada nam do gustu.

Ocena

Leave a Reply

CommentLuv badge